A cloud experiment @ ComputerTotaal!

ENGLISH: Started my one-time guest editorship of ComputerTotaal!, by far Holland’s largest monthly IT magazine. Goal is to make the summer edition (#8) one of the world’s first and largest experiments in cloud collaboration.

Lead by 5 guest editors, reviewed by an editorial board of several hundred and with potential contributions from the 100K+ readership, the content of this edition is to be created and reviewed in, on and through the cloud.

One of the aspects to be evaluated are the collaboration possibilities that Office 2010 and Microsoft’s consumer cloud platform such as SkyDrive are to deliver. But also alternatives like Google Apps and other SaaS options will be reviewed. Social cloud aspects reviewed include the blurring of work, play and home activities.

Interesting is that although this is clearly an experiment, which even uses a beta (office2010) to create the content, the over hundred thousand strong paying readership and the numerous advertisers of the magazine http://idg.nl/producten/1/computer-totaal/ do rightfully expect the quality to be at least on par with traditional methods. Very much like we see in today’s “enterprise cloud experiments”.

DUTCH: Vandaag begonnen als gast redacteur voor de zomer editie van ComputerTotaal!, Nederlands grootste IT en PC magazine.

De creatie van deze zomer editie (# 8) is volgens mij een van de eerste en grootste cloud samenwerkings experimenten in de wereld. Aangevoerd door een team van 5 gastredacteuren, bewaakt door een redactieraad van meer dan honderd en met potentiële bijdragen van de honderd duizend lezers, wordt de inhoud van deze uitgave in, op en door de cloud gecreëerd. Idee is om the beoordelen of een dergelijke samenwerking mogelijk gemaakt kan worden door nieuwe platformen zoals Office 2010 in samenwerking met Microsoft consument cloud platform: Skydrive. Maar ook alternatieven, zoals Google Apps en andere SaaS-opties worden bekeken. Daarnaast word aandacht besteed aan mede door de cloud veroorzakkte of ten minste mogelijk gemaakte vervaging tussen traditionele werk, spel en thuis activiteiten.Interessant is dat hoewel dit duidelijk een experiment is, dat zelfs gebruik maakt van een beta release (office2010) voor het creëren van de inhoud, de meer dan honderdduizend betalende lezers en de vele adverteerders terecht verwachten dat de kwaliteit van dit nummer beter of tenminste gelijk moet zijn aan de traditionele nummers. Ook daar lijkt het dus erg op de “enterprise cloud experimenten” die hier vaak beschreven worden.

Wilt u de voortgang volgen op Twitter, zoek dan op hastags #computertotaal AND #office2010 http://twitter.com/#search?q=%23computertotaal%20%23office2010  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: